Apple Watch szíjak

3 dolog amit tudnod kell róluk

Sokakban merülnek fel különböző kérdések az Apple Watch szíjakkal kapcsolatban, például szeretnék tudni hogy milyen méretű szíj illeszkedik egy adott méretű órához. Mondjuk egy 4-es szériájú 44mm-es órához milyen  szíj méret lenne az ideális?  Vagy például az S, M, L stb. betűk milyen csukló méreteket takarnak?

Átnézve az ezzel kapcsolatos szakirodalmat, úgy találtuk hogy 3 féle dolgot kell mérlegelniük a vásárlóknak mielőtt Apple óraszíjak vételére szánják el magukat.

1. A szíjak kompatibilitása

Az összes Apple szíj kompatibilis és egymással felcserélhető, független attól hogy a 0/1/2/3/4/5/6/SE sorozatban készültek. Még abban sincs különbség hogy hogy épp fém vagy bőrszíjról van szó, illetve a különböző Edition-ok változása sem okoz gondot.

Ez azt jelenti hogy nyugodtan vehetsz több féle anyagú és színű szíjat és attól függően változtathatod, cserélheted őket hogy milyen alkalomkor szeretnéd viselni vagy hogy melyik illik épp a ruhádhoz, egyedül az óratok nagyságára kell majd figyelned, amiről a 2. pontban lesz bővebben szó

2. A szíjak méretei

Többféle Apple óratok van a piacon. A régebben gyártott 0/1/2/3-as Szériából a 38mm-es és a 40mm-es méretű, a 4-es Szériából a 42mm-es és a 44mm-es méretű, az újabban gyártott 5-ös és a 6-os illetve az SE Szériákból a 40 és 44mm-es métetűek kerültek forgalomba.  

Arra kell még odafigyelni hogy a 38/40-esek megegyeznek az óratok pántrészénél található mérettel, a különbség csupán a kijelzőjükban van, hasonlóan a 42/44-esekhez, melyek szintén ugyanakkora óratok pántrész méretűek, és itt is csak a kijelzőben van különbség.

Amikor tehát óraszíjat vásárolsz tudnod kell hogy az órád tokja mekkora méretű. 38/40/42 vagy 44mm-es, mely méretek az óratok magasságméretei is egyben. 

3. A csuklók méretei

Alkattól és nemtől függően többféle csuklómérttel találkozhatunk az XS mérettől az XL-ig bezárólag.

  • XS   (extra small) 162-166mm körüli csuklóméret
  • S      (small) 170-174mm körüli csuklóméret
  • M     (medium) 180-184mm körüli csuklóméret
  • L       (large) 215-220mm körüli csuklóméret
  • XL    (extra large) 230-234mm körüli csuklóméret